Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Als uw hond meegaat naar het buitenland is een rabiësvaccinatie verplicht. Ook een chip (of tatoeage)en een officieel Europees dierenpaspoort zijn verplicht.
Let op: de rabiësvaccinatie moet vaak minimaal 1 maand voor vertrek worden toegediend!

 

Daarnaast hebben sommige landen (oa Engeland, Noorwegen, Zweden) nog aanvullende eisen, zoals bloedonderzoek, ontworming of een teken behandeling. 
Voor Zwitserland is een gezondheidsverklaring vereist die niet ouder is dan 30 dagen.

De KNMvD is de beroepsorganisatie van dierenartsen.

 

Dierenpaspoort

Per 3 juli 2004 geldt er een nieuwe EU-verordening over het reizen met honden, katten en fretten. Vanaf deze datum gelden de volgende algemene regels:

  ♦ De dieren moeten in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model
  ♦ De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës.
  ♦ De dieren moeten geïdentificeerd zijn.

 

Het EU-paspoort
Het nieuwe dierenpaspoort vervangt vanaf 3 juli 2004 alle in Nederland reeds bestaande reisdocumenten die gebruikt worden voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Kortom, gaat u na 3 juli 2004 op vakantie of voor langere tijd naar het buitenland, dan moet u in het bezit zijn van dit nieuwe europese dierenpaspoort.

Het paspoort bestaat uit twee delen. Het voorste gedeelte is het officiele en gestandaardiseerde reisgedeelte en het tweede gedeelte is voor het bijhouden van de gezondheidscontroles en de overige vaccinaties.

Als u een nieuw paspoort ontvangt van uw dierenarts, dan hoeft het oude paspoort niet ingeleverd te worden. De nog geldige vaccinaties en behandelingen kunnen schriftelijk door uw dierenarts worden overgezet in het nieuwe paspoort. Het is verstandig het oude vaccinatieboekje te bewaren.

Rabiës
Als u wilt reizen met uw hond, kat of fret, dan moet uw dier gevaccineerd zijn tegen rabiës. Rabiës, ofwel hondsdolheid, is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen. Als u hier nog verdere vragen over heeft maak dan een afspraak met uw dierenarts.