header

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

OUD EN NIEUW STAAT WEER VOOR DE DEUR

Vuurwerk hoeft geen kwelling te zijn voor uw huisdier!

    

Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met veel geluid en geknal van rotjes, strijkers, duizendknallers etc. Vaak begint dit al weken voordat het nieuwe jaar zich aankondigt.

Niet voor al onze huisdieren is dit een feestelijke gebeurtenis. Sommigen ervaren dit als een heuse bedreiging en vertonen angstig gedrag. Hoe meer wij onze huisdieren troosten hoe banger ze worden.

Wij hebben een aantal tips voor u om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij voornamelijk honden en katten.

 

   1. Straf uw huisdier niet als hij of zij schrikt van het geknal. Maar, heel belangrijk:

U MAG UW HOND NIET TROOSTEN, dwz u mag hem niet aaien en troostend toespreken, want daarmee zegt u eigenlijk tegen hem/haar (zonder dat u dat bedoeld): "je hebt gelijk dat je bang bent, ik ben ook bang".

Voor jonge honden die nog niet bang zijn: probeer dit zo te houden! Vuistregel hierbij is dat de hond de gemoedstoestand van zijn baasje feilloos aanvoelt en als dusdanig zal reageren. "Wat de baas vindt, vind ik ook". Als er vuurwerk afgestoken wordt probeer dit dan te negeren en net te doen of dit de normaalste zaak van de wereld is. Blijf in hetzelfde tempo wandelen. Geef ook geen reactie naar de personen die het vuurwerk afsteken, want dat vestigt juist de aandacht van de hond op het vuurwerk als zijnde iets speciaals.

Zeer nieuwsgierige en van nature niet-bange pups/junioren kunt u zelfs toespreken met "leuk hè, dat lawaai" of "gek hè, die knal".

Maar dit raden we alleen aan als u deze benadering van nieuwe dingen al een hebt uitgeprobeerd, bijvoorbeeld bij het wennen aan achteruitrijdende vrachtwagens, onweer, fanfares, etc. Met zulke -nog niet bange- honden kunt u vanaf gepaste afstand naar het vuurwerk kijken, maar niet te dichtbij!!!

 

   2. Laat uw hond op oudejaarsavond voor het laatst uit rond 21 uur 's avonds.

Het is dan nog relatief rustig buiten en de kans op paniek en verwondingen dus ook kleiner. Eventueel kunt u de wandeling kort houden of het dier alleen even in de tuin zijn behoeften laten doen.

Houdt hem of haar wel AANGELIJND! Dit om te voorkomen dat de hond in paniek wegrent na het afgaan van vuurwerk.

 

   3. Zorg in huis voor een veilige en prettige omgeving

waar uw hond kan verblijven en dus niet kan ontsnappen. Maak bijvoorbeeld een holletje rond zijn mand of bench door aan weerszijden 2 stoelen te zetten en hierover een deken te draperen. Sommigen onder ons kunnen heel creatief met touw en dekens een hol creëren.

Het voordeel van zo'n hol is dat het donker en dus veilig is, de hond hierin kan wegkruipen en zijn omgeving toch in de gaten kan houden vanuit een kleine veilige opening. Er moet een kleine opening zijn zodat het dier genoeg zuurstof binnen krijgt. Wil een dier toch op een zelfgekozen plekje wegkruipen, laat hem of haar dit dan doen.

Ga niet steeds troostend naar zijn/haar schuilplaats, laat uw huisdier met rust. Zoals al gezegd: troosten is de angst bevestigen en dus een al bange hond nog banger maken!

Zet muziek op of doe de tv aan ten tijde van het vuurwerk en zet het geluid wat harder rond 24:00 uur. Sluit de gordijnen om ook de lichtflitsen buiten te sluiten.

Laat uw hond niet alleen achter thuis!

 

   4. Er bestaan "veilig gevoel" medicijnen en feromonen die niet drogerend zijn en geen bijwerkingen hebben op hart, longen, organen en bewustzijn. Er zijn hier veel voorbeelden van, de belangrijkste vernoemen we hier: de reeds bekende DAP verdamper/halsband/spray voor de hond, de Feliway verdamper/spray voor de kat, en het nieuwe produkt Zylkène voor honden én katten.

    

   4a. Zylkène is een nieuw op de markt verschenen product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. De werking ervan is ontdekt bij baby's. Het blijkt dat baby's na het drinken van moedermelk erg tevreden en kalm zijn. Dit is niet alleen te wijten aan hun volle buikje, maar ook door de aanwezigheid van een speciaal enzyme in hun maag.

Dit enzyme zet het gedronken melkeiwit om in een kalmerend eiwit: a-casozepine. Bij honden en katten is gebleken dat dit net zo gebeurt. Helaas voor ons en onze dieren: eens geen

baby meer hebben we ook dat speciale enzyme niet meer om dit eiwit uit de melk te halen; wij worden dus niet kalm na het drinken van melk. Zylkène bevat dit speciale kalmerende eiwit a-casozepine in capsulevorm; het is op natuurlijke wijze uit melkeiwit gewonnen. Het veroorzaakt een kalmerende werking in de hersenen, maar heeft als voedersupplement géén medicinale bijwerkingen.

Er treedt geen verslaving op, combinatie met medicatie is toegestaan, dracht en zogen vormen geen probleem en bovendien is Zylkène hypoallergeen. Het kan dus zonder problemen gebruikt worden bij oude patiënten, leverpatiënten, nierpatiënten, hartpatiënten, huidpatiënten, etc.

Het zijn smakelijke capsules met een wateroplosbaar poeder. De capsules kunnen in zijn geheel of na openbreken als poeder over het voer gestrooid worden. Dit product werkt het beste als ermee gestart wordt vòòrdat de stress-periode begint, ruim op tijd beginnen dus!

    

   4b. Verder is er de DAP Verdamper (Dog Appeasing Pheromone) en Feliway (voor katten)  op de markt welke bij de dierenarts te verkrijgen is. De DAP Verdamper/ Feliway is een verdamper die een synthetische vorm van het natuurlijke honden/katten feromoon bevat.

Een feromoon is een natuurlijke stof welke de hond/ kat uitscheidt om andere honden/ katten gerust te stellen. Hierdoor verdwijnt de stress en de angst. Deze feromonen kunnen alleen door honden/ katten worden waargenomen. Ze hebben dus geen invloed op andere huisdieren of op de mens. De verdamper wordt in de kamer waar de hond/ kat het meest verblijft in het stopcontact gestoken. Na korte tijd gaat de hond/kat zich beschermd en rustig voelen. Het is aan te raden de verdamper 3 weken voor Oud en Nieuw in het stopcontact te steken in de kamer waar de hond/ kat het meest verblijft en/ of slaapt.

De reden hiervoor is dat de verdamper ca 1 week nodig heeft om voldoende feromonen in de kamer te verdampen en de meeste rotjes ook al in de laatste 2 weken voor en de eerste week na Oud en Nieuw afgestoken worden. Hij werkt 1 maand en die wordt zo ten volle benut. De verdamper moet wel dag en nacht ingestoken blijven totdat de verdamper leeg is.

De verdamper is veilig en het stroomverbruik is vrijwel te verwaarlozen. Het is wel aan te raden om de verdamper niet te gebruiken in ruimten waar CARA - patiënten verblijven.

Mocht u geen verdamper willen gebruiken dan is er ook nog de DAP halsband (voor honden), welke dezelfde werking heeft als de DAP verdamper. Voor katten bestaat deze helaas niet.

    

   5. Gedragstherapie en de "vuurwerk/onweer-CD"

Velen hebben er al van gehoord en sommigen misschien al aangeschaft. MAAR!!!!

De doelstelling van de CD is heel nobel en juist, namelijk de hond heel langzaam laten wennen aan vuurwerk- en onweergeluiden door de CD eerst heel zachtjes en geleidelijk harder af te spelen tijdens het spelen/eten van de hond. MAAR, vergelijk de angst van de hond eens met een spinnenfobie bij ons: terwijl ik zit te eten loopt er een heel klein spinnetje over de tafel (de cd staat zeer zacht). Ik zal blijven eten, maar inwendig erg onrustig zijn. De cd gaat iets harder: plots lopen er 3 spinnen over de eettafel en deze zijn een stuk groter dan de vorige ---- u snapt het hopelijk al. Ipv minder bang te zijn voor de spinnen, associeer ik dadelijk de spinnen met mijn eten: heb ik nog honger???

Zo'n cd gebruiken zonder deskundige begeleiding van een gedragstherapeut kan de angst voor vuurwerk GROTER maken i.p.v. kleiner en het zal steeds moeilijker worden deze angst te overwinnen. GEBRUIK DEZE CD DUS NIET OP EIGEN INITIATIEF, haal een soortgelijke CD ook niet bij een dierenwinkel maar bij een gedragstherapeut. Hij/ zij zal u de nodige begeleiding en ondersteuning bieden. En, als u voor deze optie kiest begin dan RUIM voor de jaarwisseling hiermee (b.v. in oktober of liefst zelfs in februari).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een gedragstherapeut(e), of bel uw dierenarts voor een geschikt adres.

Tip: Jolanda Pluijmakers van de Animal Behaviour Clinic (Davalon)

     

   6. En dan zijn er nog de versuffende medicijnen zoals Vetranquil, beter gekend als het oud- en nieuw pilletje, of het andere middel diazepam.

 

   6a. Vetranquil kennen de meeste baasjes als "het pilletje voor Oud en Nieuw". De hond ligt totaal voor pampus en hoort niets van het geknal: FOUT !!! Vetranquil kan het gehoor van de hond of kat versterken, terwijl zijn lichaam slapper wordt. Het kan dus zijn dat de hond wel degelijk bang is, maar dit niet kan uiten! Deze situatie is zeer beangstigend voor ze en mede hierdoor neemt de angst bij deze dieren voor vuurwerk ieder jaar toe. Daarom hebben sommigen ook jaarlijks een hogere dosering nodig om "rustig" te blijven.

Deze tranquilizers zijn dus eigenlijk géén oplossing en wij zijn ook geen voorstander om deze pilletjes te verkopen. Toch weten we dat het in sommige situaties niet anders kan. Maar voldoe dan wel aan boven beschreven aandachtspunten: zorg voor een veilige omgeving thuis, maak een holletje, zet de muziek aan, laatste plasronde om 21.00 uur, best gelijktijdig gebruik van Zylkène of een DAP/Feliway- verdamper in het stopcontact, en zéér belangrijk LAAT

UW HOND NIET ALLEEN tijdens het gebruik van deze medicijnen EN ZORG VOOR

VOLDOENDE DEKENS OPDAT UW HUISDIER NIET ONDERKOELD RAAKT!!!

Er zijn namelijk ook enkele medische bijwerkingen:

- een bloeddrukverlagende werking: ze krijgen bloeddoorlopen en lodderige ogen

- kunnen met moeite hun lichaamstemperatuur op peil houden: zorg dus voor voldoende dekens of verwarming

- het dier kan zwalkend en ongecoördineerd gaan lopen (dronken) en zich dus aan dingen stoten of bezeren. Controleer de ruimte en zorg dat er geen scherpe tafelpunten e.d. aanwezig zijn.

- het effect op het individuele dier is zeer onvoorspelbaar: de ene hond/kat heeft slechts een halve dosering nodig, terwijl de andere nog onvoldoende reageert op de dubbele dosering.

Om de kalmerende werking te krijgen is het belangrijk de medicijnen toe te dienen als de dieren nog rustig zijn. Meestal is dit rond 18 uur 's avonds op oudejaarsavond. Bij onvoldoende werking rond 22 uur kan dan nog een kwart tot halve dosering bijgegeven worden - volgens advies van uw dierenarts!!!

- Vetranquil MAG NIET GEBRUIKT WORDEN BIJ dieren met een lage bloeddruk, dieren die op bloeddrukverlagende medicijnen staan (fortekor, vasotop, vetmedin, enacard, ...), dieren met bloedarmoede en dieren met epilepsie. Best Vetranquil ook niet geven bij heel oude dieren. De bedoeling is wel dat hij of zij met nieuwjaar weer normaal wakker wordt!

    

   6b. Een eventueel beter alternatief voor vetranquil is diazepam, een geneesmiddel dat als tranquillizer en spierverslapper ineen. Bij lage doseringen wordt de dagelijkse opwinding geremd, bij iets hogere doseringen wordt angst geremd. Hoge doseringen maken slaperig.

Het werkt snel, doch helaas niet lang: het werkt binnen ½ tot 2 uur, maar helaas zwakt de maximale werking al af na 3 uur bij honden, en na circa 5,5 uur bij katten. Daarom moet meestal elke 8 uur een dosis worden toegediend. Ook kan het ene dier er heel sterk op reageren en het andere dier bijna niet. Ook hier is het erg belangrijk de tabletten onder rustige omstandigheden toe te dienen (en niet als ze al helemaal gestresst zijn).

- Diazepam MAG NIET GEBRUIKT WORDEN in combinatie met cimetidine (zitac), ketoconazole (anti-schimmel), digoxine (hartmedicatie), narcotica en andere anesthetica, en dus zeker niet met vetranquil

- Ook hier opletten voor afkoeling, zich stoten, etc

IVM DE BIJWERKINGEN DIE DEZE MEDICIJNEN HEBBEN MOGEN DE DIEREN NIET ALLEEN GELATEN WORDEN!!!